try click here

June 20, 2013

Punca kekurangan Darah Merah

Istilah darah cair atau kepekatan darah rendah biasanya merujuk kepada keadaan darah bagi wanita hamil yang mengalami anemia atau masalah kekurangan darah.
Meskipun anemia bukan penyakit, ia perlu dirawat bagi mengelak risiko masalah kesihatan kepada ibu atau anak dalam kandungan.

Anemia ialah keadaan kekurangan sel darah merah atau hemoglobin iaitu protein yang memberi warna merah kepada sel darah.
Ia adalah masalah yang sangat biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa saja, terutama wanita, kerana mereka didatangi haid setiap bulan. Jarang lelaki mengalami anemia, kecuali jika mereka menghidap penyakit.
Selain itu, hemoglobin berfungsi sebagai membawa oksigen daripada paru-paru ke semua sel dan organ dalam badan. Kekurangan sel darah merah bermakna kita kekurangan hemoglobin dan akibatnya sel di dalam badan tidak menerima cukup oksigen.

Keadaan ini memaksa paru-paru dan jantung bekerja lebih kuat untuk memasukkan lebih banyak oksigen ke dalam darah. Ini menyebabkan individu anemia tercungap-cungap selepas melakukan kerja ringan.
Justeru, untuk memiliki sel darah sihat, kita memerlukan buah pinggang, hempedu dan sumsum tulang yang sihat kerana di sinilah sel darah dihasilkan.



Punca anemia
Anemia ade banyak jenis and terbahagi kepada dua ,iaitu DIWARISI atau DIPEROLEHI
=DIWARISI
# Kecacatan membran
# Kecacatan globin
# Kecacatan enzim 

= DIPEROLEHI
# Pemakanan   # Kehilangan darah # Pendarahan dari faraj atau dubur disebabkan penyakit
# Kegagalan sumsum tulang   # Kanser  # Penyakit kronik  # Ulser dan pendarahan dalam perut
# Kesan sampingan ubat # Penyakit autoimun # Jangkitan # Kehamilan terlalu kerap


ORANG YANG MUDAH DISERANG ANEMIA IS ?
# Wanita hamil (30 peratus wanita hamil alami masalah kekurangan darah)
# Kanak-kanak kecil kurang dari dua tahun
# Remaja perempuan, terutama yang baru datang haid
# Orang tua (60 tahun ke atas)
# Atlit perempuan
# Vegetarian vegan (yang amalkan pemakanan yang sangat terhad)
# Individu yang ada penyakit menyebabkan penyerapan zat besi terjejas atau disertai kehilangan darah
# Penyakit keradangan usus
# Ulser usus 
# Kehilangan darah yang kronik

u olls tau tak,macam mane nak tau kite ade ANEMIA or tak??
Selalunye ANEMIA nih umum dan amik mase yang panjang untuk dikesan.Kekadang kite terlepas and tak tahu pun.Punca yang paling jelas is Keletihan,walaupun buat kerja ringan2,ade kalanya najis akan jadi wane gelap(ITS mean ade darah)
Selain itu, # Kulit pucat# Lemah seluruh badan# Selalu pening# Jantung berdegup lebih pantas atau tidak normal# Sakit kepala# Sesak nafas dan tercungap-cungap ketika melakukan kerja# Tangan dan kaki berasa kebas# Keadaan di atas mungkin jadi lebih teruk jika hamil# Lidah menjadi licin# Ulser di tepi mulut yang menyebabkan rasa sakit# Kuku menjadi kering, terkopek atau berbentuk seperti sudu

SAMA SAMA SEBAB BACA ENTRY
SAME SAME KITE JAGA YE :)

Ini takdirku

Assalamualaikum peeps...lame x update and x meroyan lagi kat sini..ye lah asyik bz ga keje je..
and this story bukan atas sebab sesiapa ok..hanya lah rekaan semate2.

Angin pagi menyapa pipiku,ketika aku sedang lalai menghidup udara segar dan nyaman tanpa sebarang gangguan bunyi yang hingar  bingar.Melihat suamiku yang sedang menyambung tidurnya dengan nyenyak.Kesian melihatnya,bekerja keras pagi petang,malam untuk sara keluarga yang bakal berkembang.

Sudah 5 bulan kami mendirikan rumah tangga sebagi suami isteri dan kini belum dikurniakan dengan cahaya mata suci.

"Sayang, awak da bangun ke ?"kata suamiku.
Alhamdulillah kini kami mampu hidup sendiri,dan cuba untuk berdikari.Aku di kurniakan dengan IMAMKU yang peniuh prihatin dan bertanggungjawab.

"Dah bang"
"Sayang,pergi mandi cepat.nanti lambat pulak"
"ok bang,"Seperti biasa rutin harianku,sediakan sarapan untuk si suami.Walaupun aku bekerja,aku tetap jalankan tanggungjawabku sebagai makmumnye.

"sayang,malam tadi mama ade call,mama kate  suami angah tak ada kat rumah.da pergi outstation"sambil menyuapkan bijirin kegemarannya.

"owh yeke,kenapa tetiba je pergi outstation"

"Ntah lah sayang,"

"ok lah bang,syg ingat nak singgah rumah angah sebelum pergi kerja kejap lagi"

"Aik, macam ade pape je.ok lah..nanti kirim salam dekat angah ye.suruh dia jaga kandungan dia"
Kami pun berlalu pergi ke tempat kerja masing2, Tempat kerja aku,ke arah elatan tapi si suami di utara.Kebetulan,rumah angah dekat dengan tempat kerja aku,so x salahkan kalau aku singgah rumah adik ipar aku.

Ketika dalam perjalanan aku terfikir,bila agaknye aku akan dapat merasai perasaan mengandungkan zuriatnya.Aku terus berdoa,agar kami dapat peluang untuk rasa kehadiran orang baru.

"Assalamualaikum,angahh!! angah!!"
"Eyh,kak long..masuk lah."
"Ahh,kau tak payah nak kak long sangat lah,Mane laki kau?"Adik ipar aku sebaya je,so agak senang sikit.sebab ade jugak lah geng.
"Dia da pergi outstation,subuh2 lagi dah keluar"
"Yang dia boleh outing time kau tengah sarat sarat nih kan"
"Nak buat macam mane,dah kejekan.Yang kau datang nih ade ape,ade lauk ke nak anta"
"Ha'ah,lauk ape kejadahnye.Lunch nanti aku datang,kite makan sesame tapi skang aku blikan nasi lemak je untuk kau dengan bakal budak baru lahir nih,ok lah aku nak pergi keje nih"Walaupun aku sebaya,aku syg dia macam adik aku sendiri.





SAMBUNG LAGI!! MENGARUT

June 18, 2013

Asal kejadian Jin

Assalamualaikum semua..kat sini nadia nak share sikit mengenai "asal kejadian jin" dimana semua sumber2 nih nadia baca and membuat sedikt research mengenai nya..


mai lah kita tingkatkan ilmu kite.


Maarij bermaksud nyalaan api yang sangat kuat dan sangat panas bahangnya atau ” Al-Lahab ” iaitu jilatan api yang sudah bercampur antara satu sama lain iaitu merah, hitam, kuning dan biru. Sesetengah ulama pula mengatakan ” Al-Maarij ” itu ialah api yang sangat terang yang memiliki suhu yang amat tinggi sehingga bercampur antara merah, hitam, kuning dan biru . dan ia sebenarnye mempunyai pelbagai pendapat yang berbeza.


Dari api yang amat panas inilah Allah telah menciptakan Jin, iaitu dari sel atau atom atau daripada nukleas-nukleas api. Kemudian Allah masukkan roh atau nyawa padanya, maka jadilah ia hidup seperti yang dikehendaki oleh Allah. Jin juga di beri izin oleh Allah menzahirkan berbagai-bagai bentuk dan rupa yang disukai dan dikehendakinya kecuali rupa Rasulullah s.a.w mengikut tahap dan kemampuan masing-masing.
Jin juga diperintahkan oleh Allah menerima syariat Islam sepertimana yang diperintahkan oleh Allah kepada manusia. Rupa bentuk Jin yang asal selepas di cipta dan ditiupkan roh itu, hanya Allah dan Rasulnya sahaja yang mengetahuinya. 

Menurut sesetengah ulama rupa, tabiat, kelakuan dan perangai Jin adalah 90 peratus mirip kepada manusia.
Asal kejadian manusia ialah campuran daripada Jisim Kathif iaitu tanah dan air, Jisim Syafaf iaitu campuran api dan angin dan Nurani, iaitu roh, akal, nafsu dan hati yang dinamakan “Latifatur-Rabbaniah ” sesuai dengan manusia sebagai sebaik-baik kejadian yang diciptakan Allah dan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Manakala kejadian Jin pula ialah campuran Jisim Syafaf iaitu campuran api dan angin dan Nurani iaitu roh, akal, nafsu dan hati yang sesuai dan sepadan dengan kejadian Jin.

-sebagai info and berkongsi ilmu je,x rugi kalau bace_