try click here

June 1, 2012

doaku termakbul juga akhirnya..

Assalamualaikum..heyypp..Petang nih nak chot cet skit..ingat x,Kat entry Semester 4. Aku ade cakap

Da jadi family,so korang mane yg DEKAN..
ajar lah adik adik,akk n abg2 kite yang lain
jadi DEKAN jugak.
insyaallah.mane tau kan..

_Menjadi satu kejutan untuk KPTM bangi buat kali pertamanya.
1 class section 08 2012,menerima anugerah dekan(semester 4)-
kan best dengar tuh
 
Ingat dah??Hee alhamdulillah,doa aku x pernah putus untuk doa semua nya berjaya..Alhamdulillah mane yang x DEAN da termasuk dalam DEAN LIST..Mane yang lemah tu,alhamdulillah nak meningkat pointernye...
Sejahat jahat aku,sekejam kejam..aku x pernah lupa org sekeliling aku..Aku hanya inginkn bahagia yang aku miliki dikongsi bersama and aku nak org lain rasa macam mane kebahagian tu..
 
Even aku taw,yang aku pun bukan lah pandai mane..and,sikap aku suke motivateandperli mesti kene ade.heheh...Aku sayang semua sebagaimane orang lain x sayang aku.hehhe.Alhamdulillah termakbul doa aku..
 
Aku harap sem hadapan korang akan kekalkan pointer ni,and aku pon akan usaha untuk menaikkan lagi pointer..Jangan pernah mengalah and putus asa..Kita ade 2 je semester lagi..PERANG HABIS HABISAN!!!
 
Assalamualaikum, 

May 31, 2012

Titisan demi titisan

Assalamualaikum..hey."Good Nyte Peeps"
Tepat pukul 12.11 am persamaan 31/5/2012..Aku kini mula menaip lagii..bukan atas kerana bosan tapi...
Hurmm,hanya Allah je yang taw..aku malas nak layan orang.What they doing,what its going in my life..just let it be,be by gone..I know that im not the perfect one..And i know that im not the good one..But,i only can pray to Allah..

Pukul 9 something kua mencari ketenangan kat taman...
sambil bertemankan novel and fone..segala cerita n coretan aku tulis di dalmnya..selain tu ku lebih suke luah kat lukisan..sbb x mungkin org akn paham isi hati ni..segala cerita aku lukis kan kat dlm lukisan tuh..Mungkin ia x secantik lukisan org lain..Tapi ia boleh menghilgkn rasa sedih tu..

Insyaallah kalau ade izin Allah aku try buat cerpen lagii..Cerpen kisah hidup.hee...Titisan demi titisan yang jatuh amat berharga dan bernilai..ia akan jatuh bile aku betul betul perlukannya dan hati akan rasa peritnya..Titisan tu aku mula kurangkan..Hasrat hati nak meluahkan dah tercapai..Even hasrat tu da tercapai titisan tetap jatuh..
Dan hasrat yang lain mungkin aku mampu sampaikan melalui benda atau ape ape lah....Kata mak "selagi kita boleh senyum,kita senyum..walau kita tau betapa sakt and peritnya rasa hati"

Senyum dan senyum dan senyumm..jangan tunjukkan tangisan .. Kuatkan hati dan bersabar..

Assalammalaikum

May 28, 2012

Saya buat APAM!!!


Assalamualaikum....heyy..korang buat ape rini..??
Tadi gatai tangan p wat apam..ye lah saje nak wat sikit je..x sempat sampai atas meja da kene pulun gan 3 askar ni..Haiish..nasib nasib..x sempat nak tunjuk apam yg da siap masak tuh..

Hee..buatnye 30 biji je..tapi hambik kau besar besar aku bagi..Tapi rasanya sedap..siap rasa pandan serta baunya skali..Kesian mak abah x sempat sampai lagi..apam da habis..Tu lah kalau nadia yang buat kompom licin punya..

Apam coklat nak wat tadi tapi nati kne pulun sorang and x syiok wat sorang sorang..so tunggu mak..esok baru buat..

Motif buat ni sbb .... tiada !! Dia p keje pulak,haaa..Hari ni isnin kan??

May 27, 2012

kurang sel darah putih (WBC)

Assalamualaikum hari ni nak berkongsi cerita mengenai "White blood cells".Orang yang kurang sel darah putih ni dikenali sebagai penyakit LEUKOPENIA .

 

Sel darah putih yang dihasilkan di dalam sum-sum tulang, merupakan sebahagian penting sistem imun kita dan senjata semulajadi badan untuk melawan bakteria, virus dan kuman lainBila korang mempunyai bilangan sel putih dalam darah yang rendah korang  boleh immunosuppressed, yang bermaksud korang lebih terdedah kepada jangkitan yang serius yang tidak hilang atau sukar untuk merawat.Tapi jangan risau mesti boleh rawat punya..salah seorangnye macam aku jugak.

Kiraan WBC rendah biasanya ditemui oleh doktor atau penyedia jagaan kesihatan semasa ujian rutin atau melalui kursus diagnosis dan rawatan untuk gangguan penyakit yang wujud, atau keadaan. Kiraan WBC biasa adalah lebih kurang 4,500 hingga 10,000 WBCs setiap microliter darah. Kiraan WBC rendah biasanya di bawah 3,500 WBCs setiap microliter darah, tetapi nombor ini berbeza bergantung kepada makmal perubatan, ujian tertentu yang digunakan, dan amalan perubatan diri sendiri.Aii.banyak pulak atau dia..Haaa..pape lah

Before ni,aku ade jugak berjumpa dengan doktor kat klinik ukm..Time tuh demam and kawasan yang aku stayed ade "Kawasan Denggi".Thats y lah p check up..Time anta darah,result kua ..'jika engkau minta intan permata tak mungkinku mampu,tapi syagkan ku capai bintang dari langit untukmu'ringtone aku da. 
"hello,"dengan sopan.
"Hello,ni siti nadiah naza..yea,kami dari klinik perubatan UKM nak bagi tau result cik.Cik alhamdulillah sihat tapi ada satu kekurangan disini.Cik mengalami leukopenia,iaitu kurang sel darah putih."
"Emmm ye ke?"
"Tak pe,adik jangan risau..adik makn ubat yang doktor bagi tu..Kalau ade ape ape simtom..terus pergi ke hospital untuk rawatan lanjut."
"Ahh..ok terima kasih"
Ok nampak tak kat situ.. 

.Kepentingan kiraan WBC rendah berbeza-beza dan mungkin lebih (atau kurang) yang serius bergantung kepada perubatan korang, kesihatan keseluruhan, dan penyakit yang wujud, gangguan atau keadaan. Sesetengah orang secara semula jadi mungkin mempunyai kiraan WBC sedikit rendah. rangkaian normal rendah kepada bilangan WBC tinggi juga berbeza-beza mengikut umur dan jantina.

Kiraan WBC rendah sering dikaitkan dengan masalah dengan sumsum tulang dan ketidakupayaan untuk membuat sel-sel darah putih yang cukup. Penyakit autoimun yang menyerang sel-sel darah putih anda juga boleh membawa kepada kiraan WBC rendah. Beberapa ubat yang berbeza yang ditetapkan, termasuk kemoterapi, dikenali untuk mengurangkan pengeluaran yang WBC atau memusnahkan WBCs.

Kiraan WBC rendah boleh menjadi serius kerana ia meningkatkan risiko anda membangunkan jangkitan berpotensi mengancam nyawa. Jika mempunyai kiraan WBC rendah, korang mungkin akan dinasihatkan oleh pakar perubatan  untuk mengelakkan situasi yang mendedahkan  kepada penyakit berjangkit dan merebak. Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika  mempunyai kiraan WBC rendah dan mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti demam, kelenjar limfa bengkak, sakit tekak, atau kulit berubah.

 Kiraan WBC rendah boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan yang berbeza yang sama ada memusnahkan WBCs atau menyekat pengeluaran mereka di dalam sumsum tulang. Ini termasuk:

  1.   AIDS
  2.  Anemia aplastik (keadaan di mana sumsum tulang membuat sel darah yang tidak   mencukupi) 
  3.   Penyakit sum-sum tulang (sindrom myelodysplastic)
  4.   Kemoterapi
  5.   Leukemia
  6.  Penyakit hati (hepatitis, sirosis, dan kegagalan hati)
  7.   Limpa terlalu aktif yang memusnahkan sel-sel darah putih
  8.   Pendedahan radiasi
  9.   Rheumatoid arthritis (penyakit autoimun kronik yang dicirikan oleh keradangan sendi)
  10.   Lupus eritematosus sistemik (penyakit di mana badan menyerang sel-sel sendiri yang sihat dan tisu)
  11.  Jangkitan virus yang menjejaskan fungsi sumsum tulang
  12.  Kekurangan vitamin
  13.  Jangkitan meluas yang menyusutkan sel-sel darah putih
  14. Ubat yang boleh mengurangkan bilangan sel darah putih


 Kiraan WBC rendah juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan atau rawatan perubatan yangditerima untuk gangguan penyakit yang wujud, atau keadaan, seperti:
  1.     Antibiotik
  2.     Anticonvulsants
  3.     Antihistamin
  4.     Antithyroid dadah
  5.     Arsenik
  6.     Barbiturat
  7.     Kemoterapi dadah
  8.     Diuretik ("Pil air")
  9.     Terapi radiasi
  10.     Sulfonamides 

Dengan ni aku sarankan dekat orang orang diluar sane jage lah kesihatan.kalau kalau ade masalah tu.cepat cepat lah g jumpa doktor. 
walaupun x ske g klinik o hosp.<.macam aku ni..>Tapi kene jugak pergi wat pemeriksaan lanjut..
Ok lah sampai sni je entry kali ni..assalamualaikum :)